Wednesday, December 26, 2012

Rindukan mak!!!!


sape sngkakn...insan yg plg kt syg pergi tglkn kt..
2 lah yg aku rase sekrg...seklip mate n xperlu tgu
DIA akan dtg menuntut hakNya yg kekal abadi..
stp mase,stp saat,stp detik aku sentiase ingtkn mak
lepas solat xpernh lupe nk doakn kesejhteraan roh mak..
bacekn al-fatihah utk mak
mak...along rindukn mak sgt2.adik2 pun rindukn mak..
along akn jg amanh mak.InsyaAllah...along akn jg abg,acik n ijie mcm yg mak suruh
mak nak tahu?ateh dh lahirkn baby girl.even xckp buln tp baby stabil
tp die xsempt nk jmp wan die kan mak...mak nk tahu x??
name die Nur Ainul Mardhiah...angah yg cari name 2 mak
maksdnye>>>bidadari tercantik disyurga utk para2 syuhada
cantikkn name 2 mak n InsyaAllah alang pulak nk lahirkn baby die tp along sedih mak
sedih sbb saat2 gembire mcm ni mak xade.kalu mak ade,along dh tahu mst mak yg paling bising
yelah,kene jg 2,jg ni.kan mak...along rindu nak borak2 dgn mak.rindu sgt mak.
rindu nak cium tngn mak,pipi mak...sunyi rasenye mak bile balik kg mak xade
along akn jg family kt..along akn jd adik2 mak...mak jgn risau ye...
Ya Allah Ya Tuhanku
ampunkanlah segala dosa ibuku semasa hidupnya
tempatkan rohnya dikalangan orang-orang yang beriman
dan jauhkanlah dirinya dari seksaan kubur yang amat dasyat-alfatihah

p/s: mak...along syg mak sgt2...



Sunday, December 23, 2012

Sayang???
















ohhh tidak tidak...
jauhknlh persn yg bukan dr hati aku ni
sent msg>>>ok syg
duppp...hati aku dah berdetak laju
ade rase xselesa yg dtg,rase kurg senang,rase mencurigakn
no...i know him very much..i know that he love me as much as i love him...
aku xnak n aku tkt ape yg pernh aku fikirkn dulu bakal trjadi
kalulh bnd 2 happen???tidakkkkkk.....
Ya Allah...kau panjangkanlah jodoh kami Ya Allah
kekalkanlah kasih sayang kami dunia akhirat Ya Allah
kurniakanlah kami zuriat yang soleh dan solehah Ya Allah
dan sejahterakanlah keluarga yang baru kami bina ini Ya Allah..
moga rase yg tidk2 ni akn hilg..
xbaik simpan rase buruk sgka...akhirnye akn jd fitnah
fitnah 2 besar tuduhnnye...
jauhknlh aku dr buruk sgka yg berpnjgan...amin

Tuesday, November 20, 2012

Ya Allah..selamatkanlah bumi GAZA


belas rasenye kan bile kt tngok ank2 kecil ant.insan terpilih kekejmn yahudi
xsmpai ht tengok.kain yg suci murni bsh dgn drh.kejam sguh israel
ape lh slh ank2 2??aku naik hairan.ape yg diorang nak??
kuase??nk tunjukkn yg diorg yg trhebat kat dunia ni
kau lupe agknye.xade yg lebih kuasa dr Maha Pencipta.Dia yg menciptakn segala yg ade
di muka bumi ni...rase nk menangis pun ade..
tp apelh kudrat kudrat manusia seperti aku ni...aku hny mampu brdoa n aku nak bckan yassin n buat solat hajat moga2 bumi gaza akn terus aman dr tanduk2 syaitan yahudi 2...
Allah swt 2 maha mendengar.Dia mendegr doa hamba2Nya yg teraniaya...

p/s: kekuatn iman di hati lebih kental n ampuh dr senjata api besi>>>Subhanallah<<<



My family ever after


hah ini kat umah mak aku@kg chennah>>>kg halamn tercinte
pic ni diambil sempena ulgthn kelahirn  anak dara kami yg ke 14
ala buat ala2 kdr aje,nak celebrate kat luar xsempt
aku di segmt,cik abg di kuala klawg...agk2 korg mst xsempt kan?
actually that time my mom dh sakit,rase xenjoy plak seronok2 kat luar
yg mak kt kat umah sakit...xbaik taw...
aku sempt gak lah mskkan bihun sup n buat bubur kcg n gorg ape2 yg ptut>>>snack gi2
beriya2 jgk lah aku msk dr pg hga ke ptg 2..jd org dapur weiiii...
alhamdulillah...everything in perfect....

p/s: bt ape nk berparti2 bagai2.yg pentg ingtn kt bt yg tersyg kan...>>peace<<

Wednesday, November 7, 2012

Sweet~couple!!!!!


amacam gaya aku n my dear hubby??ok x??
hehehe hah ni pose mase g kenduri,encem kan cik abg aku??hihihi
lame dh pic ni bru sekarg aku nk post kat blog,yelh hari2 post nnt jemu lak korg bace...
eh jgn xtahu ye pic ni mase kitorg baru lg kawin taw,still honeymoon kate org..
diam x diam dh sethn lebih kitorg kawin...alhamdulillah

p/s: semoga ksh syg kami akn terus kekal dgn kehadirn ank..ank..ank..ank kami nnt..InsyaAllah

Kenyataan yang hakiki


p/s: sesungguhnye brsyukurlh dgn ape jua kurniaan dr DIA kerna takdirnya adalh yg terindah...

Tuesday, October 30, 2012

Happy Engagement sahabatt!!!!















SeLaMaT bErTuNaNg!!!!!
buat fatah kwn sepejbt ku n tunangan yg dicintai
ko dh bergelar tunangan org sekrg ni pas2 jd plak suami org.hohoho sebelh kaki je lg 2..
weiiii jgn brtunang ni jgn dok nak jeling2 anak dara org lg..hahaha hadap jelah ape yg ade 2..
bile nk lgsungnye??
jgn lupe kadnye yer,manelah tahu nnt leh je dtg jenjalan ke kelantan nun..
n 1 more dont forget haaaa...be a good husband...
pasni slalu ah ko dok ngecek gb dok  mintak tukar...huhuhu
terus usaha ko utk berada disampg isteri tercinta...cayokk cayokkk...

Just go away~Please!!!!!














apelh yg ko sakit ht sgt ngn aku sefamily kan..
xleh ke ko jg je keluarge ko elok2 apehal lak ko dok sibuk2
jg hal aku n hubby aku..
ape ko dpt weiiii.....dpt dwit ke dok cite hal aku
lahhhh lupe nnt ko xtido lena plak ye x?sehari xdpt cite hal aku xsenang duduk ko..
yg aku pelik 2 ape lg yg ko nak
rase sumenye ko dh dpt kan,jd tolonglh zip mulut ko yg busuk 2..
aku xade maselh nk lyn org ht dengki mcm ko
Allah tu maha adil...ari ni hr ko,1 ari nnt hr aku plak
mase 2 nnt ko akn sedr langit 2 tinggi ke rendh..
hr ni kt ade sumenye,jgn lupe Allah akn tarik bile2 mase bile Dia mengkehendakinye..
n jgn lupe hdp mati kt akn kuasa Dia..ko siape??ko bukn sape2 pun..
so pleaase go away from my life!!!!!!



Monday, October 29, 2012

14th~Happy Birthday Intan















actually mama blur xtahu nak hadiahkn ape utk intan.so mama mintk somebody@
kwn tlg buatkn coklat huruf ni special utk intan
mcm mane rase??sedap x??mama pun xpernh rase pastri yg die bt
ni 1st time..nmpk sweet mst sedp ni kan..
anyway hApPy bIrThDaY yAnG kE-14 ye..
mama doakn intan akn berjy dlm ape jua bidang yg intan ceburi
n mama doakn intan akn jd ank yg baik buat ayh n ibu
jgn nakal2 n wish u all the best n make us proud of u
gd luck!!!!!


Saturday, October 20, 2012

Rindu!!!!!!

rindu ooo rindu serindu serindu rindunya aaaa...
rindu??of course ah rindu ngn abg gue.nak dijdikn cite sepnjg mgu ni aku xjump die.
knp??kerna utk sepnjg mgu ni die bwk bus.trip melancg.kdg2 org ni aku pelik gak berjln je memnjg.ape kes??duk ler umah mcm aku ni ha.hahaha.ye lah org xsame mcm kt kan..

so ats ketiadaan encik hubby,aku kenelh balik segmt sendirian.uwaaaa sediah tau tp akn ku gagahi jua.
cewahhh....ok wat kurg2nye aku beljr utk brgntg ngn diri sendr.cian my hubby dok nk hrp die je.
xape2 syg...dont worry ok.b leh jer buat.hihihi..

tp dont forget hah darling raye mst balik tau.b tak mau raye sorg2...xbest.
so see u in next friday.selmt hari raye syg..















p/s: 1st time berjauhn lame ngn hubby.rase rindu sgt2.

Wednesday, October 17, 2012

Lecturer CSC253


hah nilah lecturer aku utk subject csc253~introduction multimedia.
sush giler subjek ni wooo asyik duk kene ingt note2 pentg.
aku ni kalu bab2 mengingt kpale otak ni memg ler lembab skt.
hehehe.hah nak tahu name die?
name die mohd hafifi bin....aiseyyyy bin ape ntah aku lupe.hehehe.
ari2 mase amik exam aku ingt g mase isi name die kat answer booklet.
sory sir hah,dh hbs kuliah ni sy jd lupe lak name sir.

p/s: amacam encem x lecturer aku??hahaha.opsss sudh berpunye yer..
so jauh2 skt.jgn dok rapat2 bebenor.

Team of BEL120



hah ni lah die team aku untuk ujian speaking BEL120.
team ni jgklah yg keje keras utk siapkn assignmnt CTU101.
dr kiri syaza,pas2 lela n pas2 siti n last one seblh kanan adalh aku cik wawa.
yg kiut miut mcm teddy bear 2 kan.hahaha.
hope team ni akn kekal in the next sem.sem 2.
hope we will be bestfriend n together2 until the end of study

p/s: weiii...dont forget hah we got last paper for this sem..PAD120 gd luck n may Allah bless us..

Wednesday, September 19, 2012

16 Sept-1st Anniversary

sms from my hubby

"selmt hr ulangthn perkahwinan kt yg pertm syg. abg hrp b 
bhgia hdp dgn abg walau abg xckp sempurne tp abg cb bt yg 
terbaik. moga hubungn kt kekal sehgga mata terttp.
abg sentiase syg n cintakn b & akn terus syg b bt selama2nye. 
love u so much my dear princess"
 
date of sms : 16/9/2012
time of sms : 7.59 am (pepagi lg 2)

my sms reply

"selmt haru ulgthn prkahwinan kt yg pertm syg. 
InsyaAllah...abg dah pun jd yg terbaik dlm idup b. 
sebagai suami b.moga ksh syg kt kekal berpnjgn . 
terima ksh syg. b syg abg sgt2. love u so much"

date of sms : 16/9/2012 (hr yg same)
time of sms : 8.45 am (lewt 45mnt.hehehe)


 

Wednesday, September 12, 2012

Warga kerja SK Kemedak



hah ni lah guru2 n staff2 sokongan sk kemedak. gmbr ni amik 
mase smbutn hari guru. 
yg pakai bj batik 2 en.ismail bin hj buang, gb sekolah aku
nampk je garang tp hati die baik wooo...yg pakai kemeja 
itam puteh 2 lak ydp sek aku
tn mohd akhir bin wanteh, yang dipertua pibg
msh ade yg solo2, single2 n bujang

bermint sila hubungi aku 014-tekan2 xdpt.hahaha

Tuesday, September 11, 2012

Big family mother in law


hah inilah keluarga mak mertua aku@my dear hubbynye 
adik beradik ah.sume ade.
besar kan??huhuhu.bile berkumpul mcm nilah ramai nye
seronokkkk...alhamdulillah thn 2012 ni aku 
brpeluang beraya with my hubby

1st raya kat kg rambai baris,ulu klawang

Thursday, September 6, 2012

Cinta itu indah



Maafkanlah


hari ini mimpi kt indah belaka.sape sangka esk lusa kt diduga.kdg2 hati ni rase terkilan sgt2.hny pd blog ni aku mampu meluahkn selain dr DIA.pd teman hny pd kak gee aku percy.selain dr 2 berat lidah ni nak ckp ape2 pun.takdir dah menen2kan,inilah bhgian aku.jd dgn penuh redha aku terima skalipun terase berat bahu memikulnya.alangkah indah jika segala kesulitn ni berlalu pg.

stp hr aku brfikir,ape yg ptut aku bt.ptut ke aku lari dr sume ni??tglkn sumenye??tp jauh di sudt hati,rase belas msh bersisa.mane mgkin aku tglkn setelh segala kegembiraan dikecapi brsama.aku perlu menjd insan yg memahami.tdk mudh tersgkur dgn ape jua dugn tp siapalh aku.hny insan yang lemah,xbrdaya menahan dr menangis.air mata menjd peneman setia.

duhai hati,bwlh kedukaan ni pg.pg jauh2 xkembali.jgn seskali cb mengguris hati ini lg.tkt nnt lukanya terlalu dlm hinggakn xmampu mengubati.terangilh jiwa ini dgn sinr kegmbiraan.moga2 xkan ade lg kesedihan.moga2 xkan ade lg air mata.skalipun aku tdk pernh menyesali apath lg memungkiri.ini yg selyknye jd aku trima walau perit dan pedih.

tegaknlah hati ini agr tetp dgn pendirian.tetp dgn ape yg pernh dijnjkn dulu.jgn brkan diri ini memungkiri segalanya.agr nnt xkn ade yg terluka.

mfkn diri ini andai pernh melukai sekpg hati yg xbersalah.aku hny lah manusia biase yg lemah dgn dugaan.tidk kuat dlm menemukn kebhgiaan.hrp kau tdk akan mengalah utk terus berada di dlm kmr hati yg kecil ini.




Wednesday, September 5, 2012

Adik bongsu ku


amacam cute x die??huhuhu.
name penuh die mohammad hafizi tp kakak2 n 
abang pangil ijie aje.
umur baru 8thn
paling degil n paling nakal
manje sesangat

p/s: along doakan ijie akn jd orang yg berguna bile besr nnt.Amin.

Adik-beradik Ku's



dari kiri : ateh, alang (si pengantin), angah n aku (yg cute miut)

Front Page CTU101 Assignment




UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA KAMPUS BANDAR MELAKA
FAKULTI SAINS PENTADBIRAN DAN PENGAJIAN POLISI
DIPLOMA PENTADBIRAN AWAM

CTU 101

PRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM

TAJUK :

PERANAN ISLAM DALAM SISTEM KEKELUARGAAN

MAMP1A

KUMPULAN 1


SITI SALWA BINTI ARIFIN (2012426942)

NORHAZLINA BINTI ABD HAMID (2012838216)

SITI ALIFAH BINTI HAMZAH (2012858824)

AMIRA SYAZARIZAN BINTI MD AMIN (2012427154)

NORLELA BINTI NORDIN (2011137501)


DISEDIAKAN UNTUK


USTAZAH NOR AZLINA BINTI ABD HAMID



Happy Eid Mubarak



Andai langkah dan tingkah serta kata pernah 
menoreh luka, Ampun dan maaf dipinta

SALAM AIDILFITRI 
DAN MAAF ZAHIR BATIN

p/s--->iklhas dari wawa sekeluarga

Wednesday, July 25, 2012

Diari cinta aku dan dia

3bln aku cb meneutralkn kembali ht aku yg seolah2 mati dgn kehdrn cinta kaum adam.yelah seringkali dipermainkn,dijnjkn dgn kata2 cinta yg lbh byk dusta dr ikhlasnya.benar kate org,blajrlh mencintai maha pencipta krn hny DIA pencinta yg sejati.aku akui.

mase trs belalu dan aku melaluinye dgn seribu kepyhn.mane tdknye rase serik seakn menebal dlm jiwa aku.dgn bermcm2 hal yg brlaku aku cb kuatkn jgak.aku lalui kehidupn rutin walupn dlm sedr aku menangisi stp yg terjadi.

rupa2nye Allah itu maha penyayang.DIA xkan membrkn hamba2nye trs hanyut dlm emosi yg dimanipulasikn oleh syaitn lalu dihadirkn sebuah rase cinta yg ckp indah.aku kembali tersedr stp makhluk di dunia ni berhak utk merasakn bhgia walu dlm ape keadn skalipun.alhamdulillah.

msh ingt lg perkenaln kali pertm aku dan dia.sesua2 yg xdijgkakan.yelah tgl dlm 1 daerh mlah dlm 1 kwsan tp aku xpernh kenal die pun.itulh jodoh Allah.kt sibuk cr jauh2 nun smpai ke selatan utara tp sebnrnye dekt depn mata.subhanallah.itulh temn hari tua kt,itu jglh imam kt dunia n akhirt.

perkenln yg hny bebrape hr,itupn dlm rombongn komuniti yg aku handle.1st time tngok seyes aku dah pun jth ht tp mase 2 aku diamkn jer.yelah that time aku nmpak seorg permpun bersm dgn die.tny punye tny rupe2nye his wife.alahaiiii melepas aku.aku xnklah jd perigi cr timba,jd biarlh aku yg jd periginye.aku cube berborak2 dgn die actually aku memg sengaje yelah aku nak tahu ltr belkg diri die,siape die,keluarge die.cume mase 2 die sombg sgt.bajet handsome je kan.so xdelh aku lyn sgt.

3bln aku sepi tp hny dgn 3hr die mampu bt aku happy.cume aku bknlh jns permpuan yg suke mendesk,yg mudh menyatakn cinta pd lelaki yg hny baru aku kenal 3hr.imposible kan.jd memg tgu die buka mulut.xnklh jd bertepuk seblh tngn,xkan berbunyi.malu yg dpt nnt.

..................................... hah nak tahu kesudhn storynye nnt kan smbungnnye ye kwn2 in the next episode.








Monday, July 23, 2012

Special cake for my lover


alhamdulillah sempt jgk ler aku temph kek for my dear hubby 13hb ari 2.
tnp diketahui si dia.hehehe.puas jgk lah mengelentong.tq so much utk my sister@alang coz sudi memban2 menjayakn majlis yg xsebrape ni.almaklumlh mase xmengizinkn.

1st gak aku temph kek ni dr kak ct najdah.not bad memg sedp ler.
dlm perisa orange.luar plak fresh cream.xterasa mual bile mkn byk.atsnye buah2an.

kire terkezut gak ah my hubby bile aku nyanyi lagu happy birthday kat die.like he says xpernh ade org yg celebrate birthday die.huhuhu.suke suke suke bile dgr gi2.
kire2 aku org pertm yg meraiknnye.

syg abg sesgt.muah muahh muahhh <3 <3


Thursday, July 19, 2012

SUNAN MUSAFIR-siri novel terakhir

Allah menciptakan cinta,justeru cinta harus dipertahankan dengan sebaik-baik cara.maka itu sebagai manusia Saifudin atau Laksamana Sunan tidak terlepas dari belenggu cinta

Tahun 1511 merupakan detik keindahan,cabaran serta air mata.pengembaraan Saifudin dan sahabat-sahabatnya ternyata bukan satu perjalanan yang mudah

Fikiran Saifudin agak terganggu apabila mendengar khabar bahawa isterinya masih hidup.namun benarkah Sang Dewi itu adalah isterinya, Ratna mantan Ratu Sulaman?atau sekadar jelmaan?

Pada tahun 1531-Saifudin yang sudah berusia memutuskan untuk bermukim di Pinggir Hulu Melaka.dia mengisi hari tuanya dengan menghambakan diri kepada ALLAH dan meninggalkan dunia pertarungan.bagaimanapun kejahatan seolah-olah mengejarnya sampai ke hujung nyawa.berjayakah Saifudin menewaskan mereka?

Thursday, July 12, 2012

Surat cinta buat sang suami

assalamualaikum abg...

alhamdulillah hr ni abg genap usia abg yg ke 39thn kan.13hb julai,ur birthday.b xpernh lupe pun.sbln dr tarikh 2 puas b fikir apelh nak kasi kat abg ye.yelah as a gift.tp xtahu lh syg.b memg xpandai nak beli2 hadiah ni.nak2 lak utk lelaki.abg pun prnh ckp'hadiah xpentg yg pentg ingtn kt bt insn yg kt syg'btl ka??abg ade ckp mcm 2??

as a wife b sentiase mendoakn yg trbaik bt abg.b doakn moga2 abg pnjg umur.dimurahkan rezeki.dikurniakn keredhaan n kebhgiaan dunia n akhirat ye syg.InsyaAllah.jgn lupe ye abg ade b yg akn sentiase temnkn abg dlm ape keadn skalipun.sush senang kt same2 lalui.ok syg??

di kesemptn ni b nak say trm ksh byk2 sbb curhkn ksh syg n cinta yg x berbelah bagi pd isteri abg ni.abg slalu ade di smping b.beri dorongn n semangt kat b.tlg ingtkn b bile b lupe.alhamdulillah dah 9bln kt jd suami isteri,b bhgia abg.bhgia dengn kurniaan jodoh yg dah DIA tentukn.syukur sgt2.

bebrape buln je lg anniversary kt yg prtm.xsngka kan cpt mase berlalu.b sentiase mendoakn agr hubngn kt suami isteri akn kekal dunia akhirt.jodoh kekal berpnjgn.dikurniakn ank yg soleh n solehah.amin...InsyaAllah.b brhrp abg akn terus kuat utk berjuang sbg suami demi menjg b n ank2 nnt.

ape ye persn abg bile umur dh makin tua ni?komen skt.huhuhu.ape2 pun abg still mude je kat hati b.oppsss jgn kembg ye.2 kang persn lah 2 kt dok puji die mude.life begin on 40's.b hrp ianye akn jd 1 permulaan utk abg kejar cita2 abg yg dulu.b akn sentiase sokong abg.dont give up.once kt jth xbermakne kt xleh bngun kan so abg kene kuatkn semngt utk terus tunjkkan yg abg adlh yg terbaik.yup,abg adlh suami yg trbaik di hati b.

alahaiiii pnjg plak celoteh b kali ni.yelah kt bukn slalu jmp kan.memandgkn hr lahir abg b xade so b hrp dgn luahn hati ni kurg2nye ubat rase rindu abg pd b.

utk kali yg terakhir trm ksh ye syg.trm ksh utk rase bhgia yg abg berikn pd b.moga rase ni akn terus kekal dlm rumgtgga kt syg.InsyaAllah.


tiada yang lain selain dirimu
kekal tinggi di hatiku
tiada pengganti yang mampu ku cari
yang secantik diri kamu
cinta ini untuk dirimu
rasa ini untukmu

hanya kerna kau yang cukup indah
untuk dimilki dan untuk dicintai
ku tahu kau mahu ada di hati
untuk didampingi untuk disayangi

yg tulus menyangimu,
Salwa_Arifin




Monday, July 9, 2012

Selamat pengantin baru!!!!!!




akhrnya shbt aku yg sorang ni@anim akn melgsgkn pernikhn die dgn jejaka idamannye 
alep kamarudin.huhuhu setelh melyrkn pertungn mrk selame bebrape thn,
penh dugn n cbran.alhamdulillah.tahniah2x...

welcm 2 the club ye shbt.huhuhu.moga ksh syg korang kekal dunia n akhirt.
jodoh berpanjgan n sentiase dilimpahi kebhgiaan dan keberktn dr DIA.amin...

weiii jgn lupe kd jemputnnye ye.nnt cam ner nak dtg umah ko.
hehehe....



Wednesday, July 4, 2012

Bulan Ramadhan



alhamdulillah kurang dr sebulan kt sume umat islam akn menyambut bulan ramadhan.
hr dr menahan dr dari lapar n dahaga sbb kt kene berpuasa.hrp2 thn ni aku dpt puasa penuh,leh
 dpt dwit raye dr my dear hubby nnt.

thn ni jgk thn ke-2 aku berpuasa di segmt tnp my dear abg.ape nak bt dah tugasan.
kenelah redha n sabar.berpeluang nak buka puasa same tp xlah 
dpt slalu.sedih jgk rasenye sbb thn pertm sbgai isteri 
aku xdpt puasa same2 ngn suami.InsyaAllah akn ade rezeki aku nnt.

bt mak n ayh InsyaAllah along bt yg terbaik utk berkesemptn berbuka puasa bersama2 ye.hehehe.


pd kengkawan "SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN" moga di bulan yg mulia ini kt sume akan sihat walafiat utk melakukn amal ibadat.InsyaAllah.

Tuesday, July 3, 2012

Biar mimpi sampai ke bintang



Biar mimpi mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus menggapai awan
Menongkah arus ini

Aku tahu bukan mudah
Tapi mimpi ini harus aku
Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada laut yang terlalu luas
Tuk mereka memisahkan kita
Dari mimpi-mimpi kita ini

Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
Tuk membawa mimpi-mimpi kita


Artist : Asmidar 
Komposer : Ajai 
Lyrics : Transformers Malaya



Sunday, July 1, 2012

20hb jun~25thn sudah

huhuhu mase cept berlalu kan.pejam celik,pejam celik aku dah pun genap 25thn.
alhamdulillah msh diberi peluang utk bernfs di muka bumi Allah ni.
msh punya kudrat utk berbakti pd family.

yang xdisgka2 utk ulg thn  kelahirn aku yg ke25 ni my dear 
hubby hadiahkn aku laptop.wahhhhh suke suke.terkejt pun ade.
terharu pun ade.siap2 nangis2 lg.
hehehe.yelah 25thn umur aku dh 1st time dpt
 hadiah yg besar punye.huhuhu.


"selamat hari lahir....sayang"

so sweetttttt....syg abg.xperlu hdiah besr2 yg pentg ingatnkn.2 lbh bernilai.tp 
kalu abg dah kasi b amik aje.huhuhu.punyelh suke smpai dlm ht ade garden.
cewahhhh...hahaha.

p/s----> love u so much syg.nnt birthdy abg b kasi hadiah lg besr dr ni ye.hehehe(cam lah b byk dwit kan)

Wednesday, June 6, 2012

Cerpen 1 & 2

alhamdulillah selesai sudh cerpen pertm aku yg bertjk 'tiada yang kedua'
 n my 2nd cerpen 'sedetik cinta semalam'.sekrg ni dlm proses nak siapkn cerpen yg ke3 n ke4.
cume idea je xdtg2 lg ni.sibuk ngn keje2 yg sedia ada.
InsyaAllah akn cb sebaik mgkin utk siapkn.


cerpen 1---->Tiada Yang Kedua
sinopsis: rumahtgga hakimi semakin goyah dgn perubhn sikap isterinya halina.halina kembali menjalinkn hubngn dgn exbfnye zakuan.berjykh hakimi memperbaiki hubngnnye?


cerpen 2---->Sedetik Cinta Semalam
sinopsis: alin ditgglkn sang kekasih.azril cube mengubt luke di hati alin.apakh alin dpt menerima rase cinta   dr azril?sad or happy ending?

p/s: kengkwn yg nak tahu kenelh bc story ni ye.enjoy ur reading.n jgn lupe komen
link----> tirakiranafly.blogspot.com


Kursus@Kelas

kursus induksi@kelas.arghhhh buln yg btl2 sibuk.
17hb until 19hb g induksi kat melaka.23hb plak 1st class utk pjj still kat melaka.
alahaiiii dh mcm umah ke2 plak dah kan.hehehe.ape nk bt.


hah jgn smpai pech kplae sudah.kalu x yg dikejr xdpt yg dikendong tercicir.uwaaaaa xnk xnak mcm 2.br sumenye dpt.bt satu2 my hubby slalu pesan.bestnye he always behind me every minute.

p/s: kejr lah ilmu hgga ke hjg dunia.bekalan utk kt dunia n akhirt---->peace<

A Family@My Dream

tringin nak mcm keluarga lain.yelh ade hubby n anak2.
almost 2years aku jauh dr hubby.bile tgl sorg terasa sgt sunyinye.touching.
uwaaaaaa.sob sob sob.bole lh dpt tukr ni.bile dpt balik n9 ni.'sbr slwa.byk2kan sbr.
pasti ade hikmahnya'.hope aku tbhlh hadapi dugaan ni.yelah berjauhn dr family.
dr my dear hubby,dah 8bln lbh kawin.hubungn jrk jauh.
p/s: abg slalu pesan---->DIA suke pd hambanya yg sentiase sbr.jd kt kene sbr.InsyaAllah.


Saturday, May 12, 2012

Tiada Yang Kedua


Sang matahari tanpa segan silu menampakkan diri. Cuaca agak panas. Kulit terasa berbahang tapi bagi Hakimi ia bukanlah masalah sementelahan inilah sumber pencariannya selama ini. Pemilik kepada syarikat binaan ini termenung jauh. Bunyi bising di sekelilingnya tidak diendahkan. Dalam benaknya, memikirkan sesuatu yang sukar untuk dimengertikan oleh orang lain.

Tidak tahu apa silapnya kali ini sehingga Halina begitu memarahinya. Isteri yang dinikahinya sejak 15 tahun yang dulu kini benar-benar berubah. Perubahan yang begitu ketara. Kasih sayang yang selama ini dipatri untuk isteri tercinta seolah-olah tidak dihargai. Hakimi mengeluh. Keluhan untuk yang ke berapa kali dia sendiri tidak pasti. Apa yang jelas dirinya buntu. Buntu memikirkan masa depan rumahtangga yang dibina untuk bertahun-tahun lamanya.

Rawan rasa hatinya. Tapi ini bukanlah kali pertama isteri kesayangannya itu bersikap sedemikian. Puas dicongak apakah puncanya,yang pasti jalan buntu yang ditemui. Sudahnya dia hanya mendiamkan diri. Diam itu lebih baik dari menyulitkan lagi keadaan.

Dian Halina, secantik namanya. Bermula dari kawan biasa akhirnya menjadi teman yang cukup istimewa dalam hidup Hakimi. Perkenalan hampir tiga tahun membuatkan Hakimi nekad untuk mengambil Halina sebagai suri dalam hidupnya hinggalah kini. Segala-galanya indah sehinggalah lahirnya puteri kesayangan, Nur Nadhirah . Satu-satunya zuriat Hakimi hasil perkongsiaan hidup bersama Halina.

Namun ianya hanya tinggal mimpi ngeri. Panas yang disangkakan hingga ke petang rupanya mengundang hujan di tengahari. Halina menunjukkan perubahan yang begitu ketara sehinggakan lalai dalam menjalankan tanggungawab sebagai seorang isteri dan juga ibu. Hakimi benar-benar kesal. Kesal atas kelekaannya selama ini sebagi seorang suami dalam mendidik isteri. Hatinya kecewa, rumahtangganya di ambang kehancuran.

Dari jauh Bakri memerhatikan tingkah laku Hakimi. Sahabatnya itu seperti menghadapi bebanan perasaan yang cukup berat. Hendak ditanya takut nanti dikatakan mencampuri urusan orang sedangkan persahabatan antara mereka terjalin sejak kecil lagi. Hubungan persaudaraan antara mereka berdua telah membuatkan mereka rapat sehingga kini. Perasaan ingin tahu terasa melonjak-lonjak. Bakri akhirnya mengangkat kaki melangkah ke arah Hakimi. Bahu Hakimi disapa lembut. Rakannya itu terkejut lalu menoleh ke belakang.

“Kau ada masalah Kimi? Aku perasan sejak dari tadi kau termenung. Kau fikirkan apa?”. Bakri menyoal.

Hakimi hanya mendiamkan diri. Terasa berat lidahnya nak menjawab pertanyaan itu.

“Aku bukan nak campur tangan soal hidup kau tapi sekurang-kurangnya sebagai sahabat lama kau, aku perlu tahu keadaan kau”. Bakri kembali bersuara.

Hakimi hanya menunduk, sesekali mengeluh. Terasa berat desah nafasnya di hujung telinga Bakri.

“Aku buntu Bakri. Aku tak tahu apa yang perlu aku buat sekarang. Hati aku runsing”.

“Kenapa? Ada masalah dengan Harlina ke? Setahu aku kalau berkaitan dengan hal syarikat kau tak lah seteruk macam ni”. Tutur Bakri lagi.

Hakimi kembali sepi. Berusaha untuk mengumpul kekuatan diri. Baginya masalah rumahtangga tidak perlu diceritakan kepada orang lain. Aib keluarga perlu dijaga. Tapi jika tidak diluahkan jiwanya semakin sesak. Kepalanya semakin berat. Semuanya kerana Halina.

“Ceritalah kawan, mana tahu aku boleh tolong. Wang ringgit mungkin tak termampu aku nak tolong tapi sekurang-kurangnya tolong nasihatkan InsyaAllah aku boleh”. Bakri menawarkan diri. Runsing benar hatinya melihat perilaku Hakimi sedemikian rupa.

“Ermm... Harlina. Dia minta aku ‘lepaskan’ dia Bakri”. Suara Hakimi berubah nada. Ada sebak yang cuba ditahan. Hati lelakinya pilu tiap kali mengungkapkan perkataan itu.

“Astaghfiruallah...Kimi. Apa yang dah berlaku?”. Bakri benar-benar terkejut. Jika tadi dia duduk bersebelahan dengan Hakimi, akibat rasa terkejut secara spontan diri berdiri di hadapan sahabatnya itu.

Hakimi mendongakkan kepala merenung ke wajah Bakri sebelum kembali menunduk. Ada riak simpati di situ.

“Aku tak tahu Bakri apa puncanya. Yang pasti, makan pakai aku tak lagi dia endahkan. Masanya banyak dihabiskan di butik. Kadang kala sampai lewat malam. Apa hukumnya, bila suami perlu tunggu isteri?”. Hakimi mengeluh lagi.

“Tapi di luar aku tengok hubungan kau dan Halina baik. Mesra. Malah aku kagum. Aku sendiri tak mampu semesra tu. Jujur aku katakan”.

Hakimi hanya tersenyum pahit. Senyuman yang seolah dibuat-buat. Wajahnya yang keruh masih dapat dikesan oleh Bakri.

“Di luar ya Bakri, di rumah tidak. Aku tak ubah macam orang asing. Dia lebih banyak habiskan masa di luar. Irah pun selalu dia tinggalkan. Jarang sekali nak bersua muka apatah lagi bermesra. Sudahnya makan aku dan Irah hanya di kedai”. Luah Hakimi lagi.

Bakri menggelengkan kepalanya berkali-kali.

“Pasti ada sesuatu yang mengguris hatinya. Kau bawa lah berbincang. Pujuk dia. Siapa tahu? Mungkin hatinya lembut. Hati perempuan ni kadang-kadang susah kita nak tafsir Kimi. Mereka lebih suka mendiamkan diri dari bersuara”.

“Itu juga lah yang aku cuba buat Bakri. Tapi tiap kali aku ajak berbincang, ada-ada saja alasan dia. Penat lah, sibuk lah macam-macam lagi. Jenuh aku dibuatnya. Aku saja yang berusaha untuk menjernihkan hubungan kami tapi dia tidak”.

Bakri menganggukkan kepala. Tanda faham apa yang diucapkan oleh Hakimi. Sesekali kedengaran keluhan kecil dari bibirnya. Turut sama merasai apa yang dialami oleh Hakimi.

Wajah Hakimi dipandang lama. “Sekarang, apa keputusan kau?”.

“Itu yang aku buntu. Aku tak mampu Bakri, aku sayangkan dia. Sayangkan Irah. Aku sayangkan rumahtangga aku. Apa akan berlaku pada Irah jikalau kami berpisah?”. Hakimi kembali bingung.

“Sabarlah Kimi, ini semua dugaan dari Dia. Kita sebagai hambaNya perlu banyakkan bersabar. Anggaplah ini ujian dariNya untuk menguji sejauh mana kuatnya kasih sayang yang kita bina Kimi. Sejauh mana kita mampu redha atas takdir yang Dia telah tetapkan. Sejauh mana kesabaran kita sebagai suami dan bapa. Buatlah keputusan yang terbaik. Demi masa depan rumahtangga kau. Terutamanya diri kau Kimi”. Pesan Bakri panjang lebar.

“InsyaAllah Bakri. Selagi aku boleh, aku tak akan sesekali lepaskan Halina”. Itu janjinya. Tidak sanggup rasanya melalui hari-hari berikutnya tanpa Halina di sisi. Halina lah semangatnya. Kekuatannya selama ini.

“Alhamdulillah, itu yang sebaik-baiknya. Aku doakan”.

*******

Jam dah menunjukkan ke angka 10 malam. Malam semakin lewat. Namun Halina masih lagi di butiknya menyiapkan tempahan yang diterima daripada pelanggan. Sesekali telefon Nokia E72 miliknya berbunyi menandakan adanya panggilan masuk. Halina membatu. Lebih senang membiarkan bunyi itu terus-terusan berdering dari mengangkatnya. Empunya pemanggil telah pun diketahui. Siapa lagi kalau bukan Hakimi, suaminya.

Halina masih leka dengan kerja-kerjanya. Walaupun keseorangan dia sesekali ditemani dengan pesanan ringkas dari sahabat lama, Zakuan. Teman yang pernah hadir dalam hidupnya sebelum mendirikan rumahtangga bersama Hakimi. Pertemuan yang tidak dijangka telah membibitkan kembali rasa cinta yang pernah ada untuk Zakuan suatu ketika dulu.

Atas desakan mak dan abah, dia terpaksa berpisah dengan Zakuan. Kononnya Zakuan tidak mempunyai kerjaya yang tetap serta tidak mampu memberikan kesenangan apabila mereka berkahwin kelak. Harta juga yang menjadi ukuran. Demi kasihnya pada keluarga, diturutkan juga permintaan mereka untuk menjodohkan dirinya dengan Hakimi. Dirinya pasrah.

Tidak pernah dia lupakan saat dirinya meminta perpisahan daripada Zakuan. Masih jelas kekecewaan Zakuan di wajahnya. Siapa yang tidak sedih jika kekasih hati hendak dijodohkan dengan orang lain. Bertahun-tahun lamanya menyemai kasih, tidak di sangka ini kesudahannya. Menangis lah air mata darah sekalipun, perkahwinan ini tetap juga akan diteruskan. kudratnya tidak termampu melawan kehendak keluarganya ketika itu.

“Maafkan Dian. Dian tak mampu untuk menolak kehendak mak dan abah. Dian tak nak dikatakan anak derhaka. Dian mohon, redha lah dengan perpisahan ini Zack”. Halina berteleku melutut di hadapan Zakuan.

Dian. Panggilan istimewa Zakuan terhadap dirinya. Belum pernah ada sesiapa pun yang memanggilnya sebegitu. Terasa dirinya benar-benar disayangi oleh insan yang bernama lelaki.

Zakuan menunduk. Tidak sedikit pun kepalanya dikalih ke arah Halina. Hatinya benar-benar sakit. Terasa cintanya dikhianati. Mudah benar Halina mencipta alasan. Tidak kah Halina tahu, hatinya benar-benar sayang dan cintakan gadis itu.

“Dian tak sayang Zack ke? Mana janji Dian nak hidup bersama-sama dengan Zack sampai bila-bila. Dian dah lupa?”. Digoncangnya bahu Halina yang terhenjut-henjut menahan sendu sejak dari tadi.

Halina menggelengkan kepalanya berkali-kali.

“Dian tak pernah lupa Zack. Dian sayangkan Zack. Tak kurang sedikit pun kasih sayang diri ini buat Zack. Malah semakin bertambah. Tapi apakan daya, Dian tersepit. Tolong lah faham. Anggaplah ini perngorbanan untuk hubungan kita Zack. Harga yang perlu kita bayar untuk cinta kita”.

Halina bingkas bangun membelakangi Zakuan. Lagi lama dia berteleku di sisi Zakuan, lagi berat hati untuk meninggalkan lelaki itu. Tatkala kakinya melangkah untuk menjauh, terasa jari-jemarinya dipaut kemas. Halina menoleh.

“Terima kasih atas kasih sayang yang pernah Dian hadirkan dalam diri Zack. Zack doakan Dian bahagia bersamanya. Selamat Pengantin Baru”.

Genggaman tangan dilepaskan. Halina berlari meninggalkan Zakuan tanpa menoleh ke belakang lagi. Dadanya sebak. Terasa sesak nafasnya menahan air mata yang seakan tidak mahu berhenti dari mengalir. Zakuan ditinggalkan sendirian.

Sama-sama sayang. Maafkan Dian kerana mengkhianati janji kita. Balas Halina kembali. Namun kata-kata itu hanya mampu diluahkan dalam hati.

Zakuan terduduk. Merenung jauh sehingga bayang susuk badan Halina semakin hilang daripada pandangan. Air mata lelakinya jatuh jua akhirnya. Menangisi pemergian sang kekasih.

********

Halina kembali sedar dari mengelamun panjang. Fikirannya jauh merawang sehingga teringat peristiwa lama. 15 tahun telah berlalu, kini hatinya terisi semula dengan kehadiran Zakuan setelah bertahun-tahun lamanya memendam rindu. Pertemuan yang tidak disengajakan itu telah me mbibitkan rasa cinta yang pernah ada untuk Zakuan dulu. Akhirnya rindu Halina terubat apabila Zakuan dengan jujurnyamengakui bahawa hatinya masih lagi cintakan diri ini. Bibirnya mengukir senyuman.

Hakimi? Hatinya tiada lagi rasa kasih buat suaminya itu. Cinta, kasih dan rindunya kini hanyalah untuk Zakuan seorang. Kekasih hati awal dan akhir.

Telah berkali- kali Halina minta agar dirinya dilepaskan namun Hakimi seolah-olah liat. Sedaya upaya dia berusaha namun semua rancangannya gagal. Lagi cepat dia dilepaskan lagi senang hatinya. Hatinya benar-benar kosong untuk suaminya itu.

Pernah suatu ketika dia membuat suaminya marah. Punca yang sengaja diada-adakan.

“Saya jaga makan pakai awak, jaga anak awak. Tapi awak boleh buat perangai di luar. Seronok ke dapat menyakitkan hati saya ni?”. Halina bertanya kasar. Mukanya merah padam mengawal perasaan.

“Abang buat apa pula? Abang baru balik ni kan. Perangai apa nya sayang?”. Hakimi bertanya lembut.

Bertambah penat rasanya badan apabila kepulangannya dari bekerja disambut dengan kemarahan. Hendak kan menyalami tangannya, jauh panggang dari api. Ada-ada saja yang tak kena di mata Halina. Puas sudah dipujuk hati ini agar sabar dengan setiap kerenah isterinya. Namun langsung tak dihargai.

“Jangan awak buat-buat tak tahu pula. Kalau awak rasa saya ni umpama beban dalam hidup awak, lepaskan saya”. Halina menyinga.

Terasa perit cuping telinganya. Balik-balik ayat itu juga yang disebut Halina. Acapkali benar kedengaran di cuping telinganya. Mudah benar mengungkapkan kata-kata perpisahan.

Tidakkah isterinya tahu, diri ini benar-benar menyayanginya. Tercalar maruahnya sebagai suami. Terasa di perlekehkan sesuka hati. Sudahnya dia hanya mendiamkan diri dan terus berlalu. Ditinggalkan Halina sendirian.

“Itulah perangai awak. Bila saya bercakap, awak diam. Jadi memang betul lah apa yang saya sangkakan selama ni. Awak main kayu tiga di belakang saya. Kalau awak dah tak sayang saya, hantar saya balik rumah mak abah saya”. Marah Halina lagi.

Leteran Halina dibiarkan sepi. Diam tak bermakna dirinya takut cuma dia tidak mahu Halina terus-terusan menambah dosa tiap kali memarahinya. Biarlah dia beralah. Minyak jika dicurahkan dengan minyak akan bertambah marak lah apinya. Dia mahu menjadi air yang sentiasa menyejukkan di kala bahang mula menjengah dalam rumahtangganya.

Dilihat suaminya langsung tidak menunjukkan sebarang tindakbalas. Sudahnya dia membawa diri ke dalam bilik dengan rasa sakit hati yang semakin bertimpa-timpa. Pintu bilik ditutup rapat malah dikunci dari dalam. Biar dia rasakan bahawa hatinya benar-benar sakit dengan sikap acuh tak acuh Hakimi sebentar tadi. Hatinya semakin membengkak.

Ya Allah Ya Tuhanku. Ampunkanlah isteri ku Ya Allah. Sesungguhnya aku silap dalam membimbingnya sebagai suami Ya Allah. Ampunkanlah segala kekhilafan hambaMu ini Ya Allah.

Dipanjatkan doa memohon kepada Maha Pencipta. Air mata lelakinya mengalir, menangisi apa yang terjadi dalam hidupnya. Berat lidah meluahkan, berat lagi hati untuk menggalas beban perasaan kecewa yang semakin merebak.

******

Jarum jam telah menjengah ke angka 12 malam. Namun kelibat Halina masih juga belum kunjung tiba. Berkali-kali dia cuba menelefon tapi gagal dijawab. Seperti malam-malam yang sebelumnya, dia setia menanti kepulangan sang isteri.

Kadang kala dirinya terasa diperbodohkan. Di mana hukumnya seorang suami perlu menunggu isterinya pulang? Tapi demi sayang dan kasihnya pada Halina apa jua sanggup dilakukan. Benaknya sesak apabila memikirkan perubahan yang begitu ketara pada Halina. Puas ditilik-tilik apakah silapnya? Tidak ada satu pun yang kurang sepanjang 15 tahun perkahwinannya. Asalkan semuanya untuk Halina.

“Ayah....ibu belum balik lagi?”. Nadhirah bersuara sambil menggosok matanya dengan belakang tangan. Hakimi menoleh sambil tersenyum.

“Irah tak tidur lagi?”. Hakimi pula yang bertanya.

“Irah dah tidur tadi tapi terjaga. Tengok lampu luar masih terpasang. Ayah tak tido?”.

“Ayah belum mengantuk lagi. Irah pergilah sambung tido, esok nak sekolah kan”.

“Ayah...ibu mana?”. Nadhirah kembali menyoal. Pertanyaan yang itu juga.

“Ibu...ibu ada kerja sikit sayang. Lambat balik”. Hakimi menjawab bagi pihak isterinya. Ya atau tidak dia sendiri tidak pasti.

“Tak apa lah. Irah masuk tidur dulu. Selamat malam ayah”.
“Selamat malam sayang”. Hakimi membalas kembali.

Kedinginan embun malam seakan tidak mampu membuang rasa galau di hati Hakimi. Sudah lewat begini, ke manakah agaknya Halina pergi? Fikirnya sendiri. Sedang bercongak-congak untuk masuk ke dalam, sorotan cahaya lampu memasuki perkarangan rumah. Halina. Detik hatinya.

Hakimi masih lagi terpacak di muka pintu. Sabar menanti si isteri keluar dari perut kereta. Halina terus berjalan mendahului Hakimi tanpa mengucapkan apa-apa. 

“Lambat balik?”. Sudahnya Hakimi bersuara.

“Banyak kerja”. Jawab Halina sepatah.

“Banyak betul kerja hinggakan abang call pun sayang tak angkat”. Hakimi bertanya lagi.

Sebagai suami rasanya dia berhak tahu ke mana jua Halina pergi. Bahkan dengan izinnya juga Halina boleh melangkahkan kaki keluar dari rumah. Tidak sedar kah isterinya tentang itu? Hakimi bertanya sendiri.

Halina hanya diam. Menggeleng tidak, mengiya pun tidak.

Hakimi membontoti langkah  isterinya masuk ke dalam rumah. Setibanya di depan pintu bilik, Halina terus menguncinya dari dalam. Hakimi tergamam. Keluhan berat dilepaskan. Nampaknya malam ni aku tidur di luar lagi. Desis hatinya. Hakimi melangkah longlai ke arah sofa dan merebahkan badannya situ.

*******

Zakuan tersenyum panjang. Akhirnya kemenangan berpihak kepadanya. Halina telah pun berada dalam genggamannya kini. Segala yang dirancang berjalan dengan lancar. Hanya menunggu masa untuk sampai ke episod kemuncak. Hatinya berbunga bangga. Bangga kerana dapat merampas kembali Halina dari tangan Hakimi.

“Zack...ke mana U nak bawa I ni? Halina bertanya dengan nada manja.

“Somewhere, ke tempat yang tak kan ada siapa dapat ganggu kita”. Zakuan membalas.

Dipaut lengan Zakuan mesra. Hari ini hatinya benar-benar terasa indah. Saat bersama Zakuan yang dulu dapat direalitikan kembali. Diciumnya pipi kanan Zakuan. Zakuan membalas.

“Demi U...Zack. Ke mana pun I sanggup. Asalkan bersama dengan U”.

Ok sayang. Kita dah sampai. Zakuan memberhentikan keretanya di sebuah apartment mewah.

Jom...I nak tunjukkan surprise I pada U. Zakuan menarik tangan Halina supaya berjalan beriringan dengannya. Pinggang Halina dipegang mesra. Halina hanya mengikuti langkah Zakuan tanpa membantah. Dari jauh ada sepasang mata yang melihat tingkah laku mereka.

Sampai di tingkat 5, bilik A406. Zakuan terus memulas tombol pintu. Ditariknya Halina masuk ke dalam. Halina terpegun. Suasana yang cukup romantik dengan hidangan makan malam yang tersusun di atas meja. Dihiasi dengan sejambak mawar merah segar.


“For U my dear sweatheart”. Zakuan seakan berbisik. Halina terasa seperti di awang-awangan.

Zakuan menariknya pula ke kamar tidur. Saat Zakuan menolak daun pintu, Halina kagum. Katil dihias indah dengan taburan kelopak mawar putih. Lambang warna cinta mereka dahulu. Haruman wangian terasa menusuk ke lubung hidung.  

Tanpa sedar pipi kiri Halina dicium Zakuan lama. Hangat dan beralih pula ke bibirnya. Halina terpaku. Dadanya terasa berdebar-debar. Jari jemari Zakuan dapat dirasakan merayap-rayap di seluruh tubuh badannya. Halina akhirnya tewas. Tewas dalam dakapan seorang lelaki yang bukan suaminya.

Saat ingin memadu asmara membelai kasih. Pasangan itu dikejutkan dengan bunyi dentuman yang kuat. Mereka terkejut. Zakuan terus berdiri dari menindih tubuh Halina. Terkocoh-kocoh Halina membetulkan kedudukan bajunya.

Hakimi. Halina kaget. Pucat lesi wajahnya. Jika ditoreh dengan pisau sekali pun, belum tentu meninggalkan kesan. Dengan riak wajah amarah, Hakimi berjalan menghampiri Halina. Panggg...Halina terduduk. Zakuan di sebelah hanya menundukkan kepala tanpa bersuara walau sedikit pun.

“Aku Hakimi Jazlan bin Hassan menceraikan Dian Halina binti Dahlan dengan talak tiga”. Halina terkesima. Meraung. Berlari memaut kaki Hakimi sambil berlutut. Suara tangisannya memenuhi segenap ruang bilik.

“Ampunkan Ina...abang. Ampunkan Ina”. Halina meratap merayu memohon simpati sang suami.

Hakimi hanya diam membisu. Wajahnya dikalih menghadap ke arah Halina. Tiada kata yang mampu diucapkan. Terasa perit kerongkongnya. Sungguh. Hancur luluh hatinya saat melihat isteri yang disayangi disentuh oleh lelaki lain.

Tanpa menoleh ke arah Halina lagi, Hakimi terus berlalu membawa hatinya yang pilu. Terasa air mata lelakinya jatuh tanpa dapat dibendung lagi. Puas cuba ditahan, namun tiada apa yang dapat menghilangkan rasa ngilu di hati akibat ditoreh oleh isterinya sendiri.

Abang halalkan makan minum Ina selama kita menjadi suami isteri. Dengan seikhlas hati dia melafazkan walaupun tidak secara lisan.

Di dalam bilik Halina mengongoi bagaikan anak kecil yang kehilangan ibu. Terlajak perahu boleh di undur, terlajak perbuatan membinasakan diri. Halina menangis sepuas-puasnya. Terasa perit pipinya. Selama 15 tahun menjadi suami isteri, Hakimi tidak pernah menjentiknya walau sekali pun. Tapi malam ini dia benar-benar telah mencabarkan kesabaran suaminya itu.

“Hahaha...sedih bukan? Perempuan yang tak tahu dek untung. Punyai suami sebegitu baik pun kau masih menduakan dia. Manusia jenis apa kau ni?”. Zakuan mengherdiknya.

“Zack...apa yang U cakapkan ni. I...I tak faham”. Halina bingung melihat tingkah laku Zakuan di hadapannya.

“Untuk pengetahuan kau, aku yang merancang semua ni”. Gelak tawa Zakuan bergema di seluruh bilik. Halina terpinga-pinga. Terasa lemah seluruh badannya. Namun digagahi juga berjalan menuju ke arah Zakuan.

“Tolong jangan buat I macam ni. I sayangkan U Zack. Tolong jangan tinggalkan I”. Halina separuh merayu. Namun sedikit pun tidak diendahkan oleh Zakuan. Sudahnya dia bangun, berdiri melepasi kedudukan Zalina yang sedang melutut.

“Kau tak layak dapat kasih sayang aku Halina. Tentu kau masih ingat bukan, bagaimana aku merayu kepada kau dulu? Aku masih ingat dan akan tetap ingat sampai bila-bila. Untuk terima kau kembali, sesekali tidak”. Keras nada suara Zakuan.

Zakuan terus berlalu meninggalkan Halina sendirian. Jeritan Halina memanggil-manggil namanya tidak dihiraukan. Dendamnya kini terlunas. Hutangnya langsai dengan bayaran yang cukup mahal. Harga kehancuran rumahtangga Halina. Hatinya puas.

*******

“Sabarlah Kimi. Ini semua ketentuan Dia. Tiada siapa dapat menghalangnya. Kita sebagai hambaNya hanya mampu redha. Redha di atas perjalanan takdir yang diaturkan olehNya”. Ucap Bakri panjang lebar.

“Aku terima Bakri ketentuan takdir ini dengan hati yang terbuka. Aku redha jodoh aku dan Halina tak panjang. Malah aku ampunkan segala dosanya terhadap aku Bakri”. Balas Hakimi sayu.

“Jadi, anak kau bagaimana?”. Bakri bertanya lagi.

“Syukur Bakri, hak penjagaan Irah diserahkan kepada aku. Satu-satunya harta yang aku ada sekarang”. Jawab Hakimi bersemangat.

“Alhamdulillah. Baguslah. Itu yang sebaik-baiknya”. Balas Bakri kembali. Belakang Hakimi ditepuk berkali-kali sebagai tanda sokongan terhadap sahabatnya itu.

Terima kasih kawan. Desis hati Hakimi. Di suatu sudut dapat dilihat penyesalan yang terpancar di wajah bekas isterinya itu. Hatinya benar-benar tawar. Terkilan di atas kecurangan yang berlaku di depan matanya sendiri. Cukuplah hanya sekali, tiada untuk kali yang kedua.

Andai cintamu adalah debunga
Akan aku terbangkan ke seluruh taman
Agar menjadi selautan kasih yang mewarni
Andai setiamu adalah harumnya
Akan aku kembangkan sayap indah
Membawa bersama wanginya kasihmu
Andai inilah penamat kisah rindu
Akan aku matikan detik hati ini untukmu

TAMAT

Ini adalah cerpen saya yang pertama. Harap kalian sudi membacanya dan menitipkan komen bagi memperbaiki lagi mutu dan gaya penulisan dalam penceritaan yang seterusnya. Selamat Membaca.

By TIRA KIRANA

22hb03thn2016 jam 1.50 ptg

Assalamualaikum.. Selamat petang.. Ade di pejabat n sekrg ni wak2 rehat..tp kebiasaan nye aku x rehat lah sbb nye nnt xade org plak kat op...